Does a technician need EPA 608 certification to service or repair a small (Type I) appliance — including recovering refrigerant before opening it — given how little refrigerant it holds?
Not quite. The answer is A: Yes — certification (Type I, or Universal) is required regardless of how small the appliance's charge is; there is no exemption for small appliances
There is no 'too small to matter' exemption: anyone who could reasonably be expected to violate the integrity of the refrigerant circuit while maintaining, servicing, or repairing a small appliance must be certified as at least a Type I technician (Universal also qualifies). A household refrigerator's few ounces of refrigerant are still regulated refrigerant. The only carve-out is for people who merely dispose of small appliances, who need no certification but must still use certified recovery equipment.
Reference: 40 CFR Part 82 § 82.161(a)(1)(i) (Technician certification — Type I)
Checked against the official text
Read the eCFR text current through 2026-10-30 of § 82.161. Persons who maintain, service, or repair small appliances must be certified as Type I technicians; no charge-size exemption exists. (Persons who only dispose of small appliances are exempt under (a)(1)(vii).)
Trade Code Wizard is not affiliated with, endorsed by, or licensed by the International Code Council (ICC), the National Fire Protection Association (NFPA), IAPMO, the ESCO Institute, NATE, HVAC Excellence, NASCLA, NICET, the U.S. Environmental Protection Agency, PSI, Prov, Pearson VUE, or any state or local licensing board. Exam and code names are used only to identify which examination this study material prepares you for.
These are original practice questions written to publicly published exam content outlines. They are not actual exam questions, and they do not reproduce code text. Explanations cite code sections and state requirements in our own words — always verify against the code edition your jurisdiction has adopted, which may differ from the edition cited here.
Passing is not guaranteed. This is study material, not a substitute for the adopted code, for your licensing board's requirements, or for qualified instruction.