Why does the regulatory framework require chemical analysis specifically for reclaimed refrigerant but not for recycled refrigerant?
Not quite. The answer is D: Reclaimed refrigerant is destined to re-enter general commerce and be used by parties with no knowledge of its service history, so a verified purity standard is needed to protect the eventual buyer's equipment; recycled refrigerant stays within a known ownership chain where the risk is already understood and accepted by that owner
The verification requirement tracks exactly where the risk of contamination lands: refrigerant that will be sold anonymously into the market could end up in someone else's expensive compressor with no way for that buyer to know its history, so reclamation demands documented proof of purity. Recycled refrigerant reused by the same owner who removed it carries a known, self-contained risk that the owner has effectively already accepted, which is why the rule doesn't impose the same verification burden on it.
Reference: 40 CFR Part 82 § 82.154(d); 82.152 (Reclaim vs. recycle)
Checked against the official text
Read the eCFR text current through 2026-10-30 of § 82.154. The regulatory requirement (reclaim = verified to appendix A; recycled refrigerant stays with the same owner) is in the text; the 'why' in the explanation is our own gloss.
Trade Code Wizard is not affiliated with, endorsed by, or licensed by the International Code Council (ICC), the National Fire Protection Association (NFPA), IAPMO, the ESCO Institute, NATE, HVAC Excellence, NASCLA, NICET, the U.S. Environmental Protection Agency, PSI, Prov, Pearson VUE, or any state or local licensing board. Exam and code names are used only to identify which examination this study material prepares you for.
These are original practice questions written to publicly published exam content outlines. They are not actual exam questions, and they do not reproduce code text. Explanations cite code sections and state requirements in our own words — always verify against the code edition your jurisdiction has adopted, which may differ from the edition cited here.
Passing is not guaranteed. This is study material, not a substitute for the adopted code, for your licensing board's requirements, or for qualified instruction.